Familien Ostermann Rytlig

Herremand til Rammegård Balthasar Gebhard von Obelitz

Persondiagram

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 18/02/1640 Millenhagen, Stralsund, Mecklenburg-Vorpommen, Tyskland
Vielse 06/06/1661 Lemvig Kirke, Skodborg Herred, Ringkøbing
Vielse 24/01/1677 Viborg, Nørlyng
Vielse 22/06/1703 Lindberg, Ølgod, Øster Homme Herred, Ribe
Død 25/08/1707 Aabjerg
Begravelse Vedersø Kirke, Hind Herred

Notater

Herremand til Rammegård ved Lemvig, senere Aabjerg ved Vedersø.

Faderen døde mens Balthazar var spæd, og han fik som formynder Christoffer von Mörder til Mötschau.

1646 flygtede han og moderen til mosteren Anna von Moltke paa Bützow pga 30-aarskrigen, hvor svenskerne indtog Pommern.

I 1655 maa vi tro, at moderen er død, i hvert fald bliver Balthazar (som 15-aarig) livpage hos den svenske överste (oberst, senere generalløjtnant) Jacob friherre Meijendorff von Yxkyll (- 1655 -), og var med ham ved Krakows belejring og erobring 1655.

Saa blev han syg, men kom 1658 til Fyn med sin fætter, den svenske officer (senere generalmajor) Siegfried von Bibow (Bützow) (1639 - 1677). Her blev han saa kornet i de danske tropper, og kom til Jylland.

I 1661 træder han af i Lemvig. Nærved ligger hovedgaarden Rammegaard, og her sad en ældre adelsdame Maren Skram. De bliver gift samme aar, han er 21 og hun omkring 60.

I den anledning maa han bevise sin adelige herkomst, og faar saa i 1660 tilsendt en anetavle fra Pommern. Han arvede Rammegaard i 1673. Rammegaard var paa 55 tdr hartkorn. Den havde 11 ildsteder og 53 dyr, 2 møller, karpedamme, samt ca 20 tilliggende gaarde.

1662 har de oprettet testamente, med kgl konfirmation 3 aug 1668. De laver et nyt 4 sep 1673 med kgl konfirmation 14 feb 1674, hvorefter han, Maren og Else Skram skal arve hinanden. Hvis Balthazar lever længst og faar børn, skal de arve Rammegaard, ellers gaar den til Jørgen Vind, søn af Holger Vind til Gunderstrup. (Kilde: Nygaards sedler -> Jyske reg 1674 sag nr 9)

Efter 13 aars barnløst ægteskab dør Maren, og 4 aar efter gifter han sig med Jytte. Hun døde ogsaa efter ca 13 aar, og saa sad han enkemand i 13 aar.

Tilsidst gifter han sig med Ide Juel, og da er han 63 og hun 37.

9 aar efter Marens død, i 1682 mageskiftede (byttede) Balthazar Rammegaard mod hovedgaarden Aabjerg ved Vedersø nord for Ringkøbing. Der er ingen gamle bygninger tilbage paa Rammegaard eller Åbjerg. (Kilde: Selvsyn).

15 dec 1691 faar han kgl frihed for at komplettere sin gaard, som mangler 34 tønder hartkorn i at være stor nok til at være en skattefri adelig sædegaard. Friheden gælder paa livstid, og som modydelse maa han afstaa fra den fordring han har paa kongen - hvad den saa gik ud paa. (Kilde: Nygaards sedler -> RA RK ... & Ribe Renteskriverkont, kgl resol.)

22 nov 1703 opretter han testamente med Ide Juel, kongeligt konfirmeret 8 mar 1704, hvorefter hun arver ham. (Kilde: Nygaards sedler -> Jyske reg 1704 nr 34)

I 1645 indledes en konkursforretning over godserne i Pommern. Den kommer til at vare til 1698, dvs 53 aar.

Omkring 1663 sender han en fuldmægtig til Pommern for at præsentere lensretten, og i 1668 og 1687 er han selv afsted for at kræve sin lensret af den svenske administration.

Nu paastaar kreditorernes administrator Gotfred Kathe (- 1698), at gælden i boet er større end værdierne, saa Balthazar afskriver sig ejendoms- og arveretten 9 jun 1687.

Imidlertid faar Kathe aldrig kongens konfirmation (bekræftelse) paa denne overdragelse, selvom han faar sig adlet (svensk ) som VON Kathen, saa han kan være lensherre.

I 1703 paastaar Balthazar desuden, at han blev drukket fuld, og ikke anede hvad han skrev under paa.

I 1698 afsluttes konkurssagen, og der er stadig Millienhagen (Manschenhagen) og Obelitz tilbage. Da Gotfred von Kathen dør samme aar, starter hans arvinger en ny række sager for at faa lenene, men de taber, idet retten regner Gotfred for forvalter, ikke ejer. Desuden er der sager, fordi Balthazar ikke stiller til lenshyldning og aflægger sin ed, men sagerne afbrydes ved Balthazars død i 1707.

Paa grund af krig og pest er brevveksling en usikker affære . Saa ligger lens-situationen uafklaret i ca 20 aar, indtil svenskekongen i 1724 giver lenene til svenske adelsmænd.

Balthazars begivenhedsrige liv er refereret i en fyldig ligprædiken (10 maskinskrevne sider), og en del detaljer har kunnet eftervises i arkiverne.

Paa Balthazars kiste var der en lang inskription og et digt, sammen med anernes vaabenskjolde.

I Vedersø kirke er der en stol for herremanden paa Åbjerg, saa stor at den nu er orgelpulpitur. Den er bemalet med 6 vaabenskjolde: Øverst t.v. Linde og Obelitz, t.h. Kaas og Sehested, og nedenunder Løvenstjerne og Kaas. Det stemmer med at Ellen Marie og Christen's søn Christen de Linde bliver gift med en Kaas.

(Kilde: Selvsyn) Ligprædiken 1707 i: RA: Klevenfeldts samling: Ligprædiken 1707 over B G v Obelitz I) (Yxkyll & Kathen): G Elgenstierna: Svenska adelns Ättartavl or 1928. Til Rammegård (Lemv.) / Aagaard, Vedersø


Slægten von Obelitz i Pommern er kendt fra 1253, men længst uddød i Tyskland, idet Balthazar Gebhard von Obelitz I (1640 - 1707) forlod Pommern som den sidste mand af slægten, og endte på Aabjerg ved Vedersø i V-Jylland. Der er stadig Obelitz'er i Danmark. De godser slægten har besiddet ligger i nærheden (10-20 km) af Stralsund. Iøvrigt hedder stedet idag Oebelitz, altså med Oe.

Slægten har siddet på følgende godser:
Godsets navn Antal fæstegårde
Obelitz 7
Millienhagen 7
Manschenhagen ?
Duvendich 3
Wüstenhagen 7
Steinfeld ?
Zansebuhr Felde ½

Der har måske været en del flere fæstegårde. Op gennem århundrederne handler Obelitz'erne mange gårde med klosteret Neuencamp. De sælger og pantsætter mere og mere, og til sidst under 30-årskrigen er det hele pantsat.

1900-tallet med krige og kommunisttid var ingenlunde gået sporløst over de gamle godser. Alle gamle palæer og hovedhuse var borte, i stedet var der gråpudsede bygninger til kollektivets landarbejdere. Bygget i en kedelig funkis-stil a la bungalower. De var næsten alle tomme og forfaldne og til salg. Hvis man tror man skal se den fordums storhed på en sådan tur, bliver man grumme skuffet!

Det er generelt aldeles tydeligt, at kommunisternes respekt for historiske mindesmærker kunne ligge på et meget lille sted. Men overalt er der restaurerende kræfter igang, i større eller mindre udstrækning.

Mikael Obelitz har foretaget omtrent den samme tur i aug 2005, og der er stort set ingenting sket i de mellemliggende år :-(

Kilde: Steen Thomsen - http://danbbs.dk/~stst/obelitz/

Der eksisterer en liden slægtsbog om Obelitzerne: ca 250 sider i 2 bind, kun 10 maskinskrevne eksemplarer. Den er skrevet i 1963 af Bredo Obelitz, og kan ses på Frederiksberg Bibliotek. Bogen er desværre skæmmet af enkelte unøjagtigheder. Danmarks Adels Aarbog har trykt den korrigerede stamtavle i årgang 1974.

Kilde: Steen Thomsen - http://danbbs.dk/~stst/obelitz/

Kilder

Beskrivelse Side Kvalitet Information Bevis
Danmarks Adels Aarbog, Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen., (Dansk Adelsforening), [1884 - 2005]., DAA 1974-75:II:7 1 a Ved ikke Ved ikke Ved ikke
Finn Holbek Ved ikke Ved ikke Ved ikke
Helle Rau Hartmann Ved ikke Ved ikke Ved ikke
Johan Reventlow Ved ikke Ved ikke Ved ikke
Steen Thomsen Ved ikke Ved ikke Ved ikke

Medier

Billeder

Von Obelitz våben

Rammegård

balthasar_gebhard_von_obelitz_og_else_skram_original

Balthezar von Obelitz underskrift