Familien Ostermann Rytlig

Sognepræst Niels Thomsen Ferslev

Persondiagram

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Sognekapellan Thomas Nielsen Ferslev 1575

Partnere

Partner Fødselsdato Børn
Karen Ferslev Nielsdatter

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 10/08/1607 Lyngaa
Stilling Skorup ved Aarhus Sognepræst
Død 13/12/1660 Skorup

Notater

Niels Thomsen Fersleff, var præst i Skorup ved Århus, og han havde lovet at gifte sig med den forrige præsts enke.

Kancelliet (Kongen) skriver den 16. april 1636 til Rigsråd Christen Holck: Endelig fremsendes fra en Præsteenke Jehan Hansdatter i Skorup en Suplikation, i hvilken Præsten sammesteds for det første beskyldes for næstforleden Langfredag at have ladet sig finde i Letfældighed med et Kvindfolk, hvilket skal kunne bevises med Christen Frandsen, Christend Eskildsen og Karen Lauersdatter, med videre, som han kan se af Suplikationen, for det andet for at forsømme Katekismens og Børnelærdommens Prædiken, for det tredje for ikke at holde Bededag efter Forordningen.

Da alt dette i sig selv er ganske ukristeligt og bør straffes, skal Christen Holck tiltale ham derfor og forfølge ham ved Retten og med Flid søge at få Vidner og Dokumenter i Sagen, for at en saadan Ukristelighed kan blive tilbørlig straffet.

En måned senere den 19. maj 1637 skriver kancelliet til biskoppen i Århus: Det berettes at Hr. Niels Thomasen Sognepræst til Skorup, har givet Præsteenken sammesteds Brev paa Giftermaal, før han blev kaldet, og at han af Adressaten er blevet tilholdt at forlange samme Brev tilbage, hvorefter det i Adressatens Nærværelse skal være kasseret.

Dette skal være sket paa en Langfredag i et Lag paa et Hestekøb, hvor der blev drukket meget Brændevin og Øl. Præsten skal være kommet hjem derfra med et ledigt Kvindfolk, have ligget sammen med hende, dog paa sin Seng, og have haft sin Haand om hendes Liv, da hun stod foran Sengen. Hun blev hos ham til om Morgenen og gik først fra ham, efterat hun havde krævet Øl til ham hos Præsteenken. Adressaten skal undersøge dette og hvad der ellers berettes om hans andre gejstlige Forhold og indsende udførlig Erklæring derom til Kancelliet.

Man har åbenbart helt opgivet at få ham til at gifte sig med præsteenken, for der afgår samme dag en skrivelse til Biskoppen og Christen Holck, om at de skal tildele hende i hendes Enkesæde en rimelig aarlig Pension, som hun kan leve af.

Jeg ved ikke hvilken straf Niels Thomasen blev tildelt, men han beholdt embedet til sin død i december 1660.

I Wibergs præstehistorie er han omtalt således: en god Mand og stor Landmand; Præstegaarden brændte 2 gange (den ene Gang tillige Kirken); blev 2 gange plyndret af Fjentlige; paa Pulpituret findes et Malerie, forestillende det indre af Kirken, hvor Kalken staaer paa Alteret og Luerne staae op om den, allernederst staaer: ”To gange gik han ud for Brand. To gange for hans Fjender. – Dog gav Gud den prøved Mand Velsignels før hans Ende”

Kilder

Beskrivelse Side Kvalitet Information Bevis
Slif Nielda Floor Frederiksen Ved ikke Ved ikke Ved ikke