Familien Ostermann Rytlig

Gårdmand og Klokker Laers Olsen Myhre

Persondiagram

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Klokker Ole Tollefsøn (Torlefsson) 1663

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 1696
Vielse 24/09/1721 Viks Kirke, Norge
Stilling Klokker ved Alstahaug Kirke
Død 02/1742

Notater

1696 den 27nd Februar holdt Præsten P. Bredall Lig prædiken over Ole Torlefssøn (med Tilnavn Ole Klokker). Han blev 32 Aar og 5 mdr. gammel. Samme Aar - Datoen ubekendt - fødtes hans Søn, der ved Daaben - Daabsdagen ogsaa ubekendt - fik Navnet Laers Olsen.

Han opdroges ved Landvæsenet og købte Gaarden “Myrvold”paa Øen Alsten. Efter denne antog han navnet og findes i Kirkebøgerne som Laers Olsen Myrvold (til Tider fejlagtigt skrevet “Mørvold”). Han blev i Viks Kirke den 24de November 1721 viet til Mette Carelsdatter, om hvem der desværre ingen oplysninger gives.

Laers Olsen synes at have været en efter Datidens Forhold ret velsitueret Gaardmand, og var tillige Klokker ved Alstahuag Kirke til sin Død.

Det var et ret pludseligt og trist Dødsfald, da han den ?? Februar 1742 kl. 2 om Eftermiddagen sad ved vinduet og betragtede et Uvejr, blev ramt af Lynet. Hvordan det forholder sig med “Lynnedslaget” omtales ikke. Det er muligt, at de paa den Tid anvendte den Talemaade for Hjerteslag eller lignende; “Lynet ramte ham”, ydermere vides ikke, at Lynet har antændt Gaarden, ellers havde det nok været omtalt i Skifteretsprotekollen for Helgelands Sorenskriveri for Aaret 1742 hvor Laers Olsen efterlod sig:

“Huuser beliggende ved Gaarden (Datidens skrivemaade bibebeholdt).

1 Nøst paa Flæsen vurderet til 4 Rdl “ Mrk
(Baadehus paa Skret)
1 Liden Fiske Bro ibm -----”------- 2 - “ -
(ibedem =sammesteds)
1 Korn Lade med Høe, Skaat og Fløs -----”------- 2 - 3 -
1 Liden Bro paa Bjørn -----”------- “ - 3 -
(Markedplads i Nærheden)
1 nyt Stabur i Gaarden -----”------- 8 - “ -
(Forrådshus)

Flere Huuse paa Gaarden ville Enken og Sønnen ikke lade vurdere, (endskjøndt Gaarden af den Sal: Mand er vel bebygget) af Aarsage: at Sønnen med Tiden tænker at forblive ved Stæden, men hvis ikke saa skeer, og en Fremmed skulle tiltræde den, vil de have deres Paatale i sin tid reserveret, siden Gaarden befandtes i slet Stand, da den sal: Mand den tilfløttede, som Naboerne kand bevidne”

I samme interessante Vurderingsforretning findes tvende Sølvbægre, deraf 1 med Laag og 8 Sølvskeer - altsamen vurderet til 25 Rdl; af rede Penge efterlod den Afdøde sig den ikke synderlige store Kapital af 17 Rdl 2 Mark og 14 Skilling. Det kan have kulturhistorisk Interesse at faa at vide, at Laers Olsen efterlod sig en Bogsamling bestaaende af:


Brockmanns Huspostil
den norske Lovbog (Chr. V norske Lov)
1 Missions Bibel
Chronologia Christi
Nachschovs 40 Prædikener
Guds Børns gyldne Clenodie
den gamle Christel: Lærdoms fornemmeste Hovedpunkter
1 Psalmebog
1 bedende Kjæde (dermed menes vistnok en samling Bibelsprog)

Denne Bogsamling giver et godt indtryk af den Afdødes aandelige Habitus.

Naar Gælden var refunderet, efterlod den Afdøde sig til Enken og Sønnen 359 Rdl 5 Mark og 11 Skilling til deling. Sønnen fik først sin Arvepart udbetalt ved Fuldmyndighedsalderen.

At Laers Olsen bratte og uventede Dødsfald har sat Sindene i Bevægelse og vakt stor Deltagelse paa Egnen ses af Præstens Indførelse om Dødsfaldet i Kirkebogen med den slutning:

“A morte inspirato libera nos Domine”. (Herre, befri os fra uventet Død)).

Det tyder paa, at selv Sognepræsten har været betaget af Dødsfaldet og ladet det dybe Indtryk, han har følt derved, gaa videre til Kirkebogen.

Kilde:
C. F. Myhres Slægtebog 192

Kilder

Beskrivelse Side Kvalitet Information Bevis
C. F. Myhres Slægtsbog 1922 Ved ikke Primær Ved ikke