Familien Ostermann Rytlig

Billede: Frederikke Christiane Schmidt - maleri af Eckersberg

Enmer knyttet til dette medie

Personer
Frederikke Christiane Restorff (Schmidt)

Notater

"Portræt af Frederikke Christiane Schmidt, født Restov. Forarbejde til billede på Den Hirschprungske Samling",
ca. 1818.

C.W. Eckersberg var en alsidig maler, der mestrede historiemaleriet, landskaber, marinebilleder og mytologiske og religiøse scener. Men et af hans mesterstykker var at portrættere 1800-tallets nye borgerskab; handelsmænd, hustruer og hele familier. Med portrætter som disse af købmanden Albert Ludvig Schmidt og hustru Frederikke Christiane, slog Eckersberg tidligt i karrieren fast, at han præcist og subtilt kunne skildre borgerskabets mænd og kvinder.

Portrætterne er enkeltværker, men de to ægtefæller vender diskret krop og ansigt en smule ind mod hinanden, hvilket styrker den samlede komposition de to malerier imellem og skaber ro og harmoni imellem mand og kone. Købmand og Madam Schmidt er skildret i deres fineste puds, og Eckersbergs detaljerigdom afslører kniplinger og knapper, fjer og fløjlsblankt stof. Ansigterne er idealiserede og porcelænslignende i overfladen, mens kun blanke øjne, dobbelthage og lettere røde kinder afslører individualiteten.

Malerierne er forstudier til to af Eckersbergs hovedværker indenfor portrætmaleri; to fuld-størrelse portrætter, der i dag hænger på Den Hirschsprungske Samling. Her ses de prominente borgere siddende i deres fornemme hjem, han ved arbejdsbordet med en trofast hund ved sin side, hun optaget af hjemlige sysler med strikketøj i hænderne. De færdige portrætter skildrer ægteparret som velhavende men arbejdsomme personer.

Kilde: Museum Sønderjylland - http://www.museum-sonderjylland.dk/siderne/museerne/kunst-brundlund/04e-Juli2009.html