English

* * * * *

Rytlig.dk

Page
Menu
News
Hjem > Våbenskjold > Skandinavisk Vapenrulla

* * * * *

Skandinavisk Vapenrulla

Skandinavisk Vapenrulla  logo

Med henblik på at få det færdige våben heraldisk bedømt,godkendt og publiceret anmeldtes det i februar 2013 til Skandinavisk Vapenrulle (SVR), som er forum for publicering og offentliggørelse af nordiske våbener.

Et våben publiceres efter redaktionens nøje granskning, og hvis det lever op til principperne for god heraldisk formgivning.

Tilbagemelding fra SVR
Den umiddelbare tilbagemelding fra SVR var, at man ikke i moderne heraldik anvender firdelt skjold. Endvidere pegedes på, at der i skitsen anvendtes en trallehjelm. Denne hjælmtype anses generelt som en adelig hjelm, selvom der ikke er juridiske forhindringer i at anvende den for ikke-adelige – men den sender et signal om adelskab for de fleste betragtere.

Derfor var forslaget i stedet at anvender en stikhjelm (en lukket hjelm).

Endvidere var den latinske tekst til mottoet blevet gransket af en latinkyndig ekspert, som havde en række sproglige ændringer.

Projektet må retænkes
Tilbagemeldingen medførte, at projektet måtte gentænkes, idet det fortsat var essentielt, at elementerne stork og grantræer fra Myhre-våbnet skulle være de bærende elementer for at trække linjen fra det gamle familievåben til det nye.

Løven skulle også meget gerne bevares i en eller anden form. 

Det gav anledning til en del forskellige skitser.

Det endelige resultat var indsendelse af en ny skitse, hvor skjoldet deles af to buede linje, hvor sølvstorken fra Myhre-våbnet står centralt i midten af skjoldet flankeret af to grantræer. En løve med et sværd i højre pote og et hjerte i venstre erstatter strudsefjerene som hjælmfigur.

Løven kom på denne måde til at symbolisere mottoet: "Kæmp for alt hvad du har kært".

Meldingen fra SVR's redaktør var, at det nye forslag heraldisk set var meget bedre, og han ville føre det videre til redaktionen af SVR.

SVR redaktionen havde blot den kommentar, at grantræerne med fordel kunne erstattes af grankviste.

Baggrunden var, at man indenfor heraldikken gerne anvender princippet ”pars pro toto”, altså en del i stedet for helheden, hvor man anvender en del af en figur, der så repræsenterer hele figuren.

Grankvistene vil således på samme måde som grantræerne henvise til Myhre-våbenet, og det vil være bedre heraldik.

Aftale med den kongelige våbenmaler
Rytlig våbenskitseMed henblik på endeligt af få våbenet heraldisk og kunstnerisk på plads indgikkes aftale med den kongelige våbenmaler Ronny Andersen om, at han ud fra mine egne skitser og kommentarerne fra SVR's redaktion skulle lave den endelige heraldisk korrekte våbentegning, så den ville kunne blive godkendt og optaget på Skandinavisk Vapenrulle.

I første omgang blev det til denne skitse, som efterfølgende blev udført som en gouache (en maleteknik, hvor der bruges vandfarver, der dækker billedets bund helt).

Opdateret blasonering
Den nye udformning af våbenet krævede selvsagt også en ændring af blasoneringen, som har fået følgende udformning:

SKJOLD: Af et indadbøjet sparresnit delt af sølv hvori to grønne grankviste, og blåt hvori en rødtbevæbnet sølv stork holdende en guld ring i næbbet.

HJELMTEGN: En opvoksende rødtbevæbnet guld leopard med rød tunge, i venstre forpote holdende et rødt hjerte og i højre forpote holdende et sølv sværd.

HJELMKLÆDE: Blåt foret med sølv.

VALGSPROG: Pugna pro quoquo tibi caro (Kæmp for alt, hvad du har kært).

Man kan undre sig over, at løven i blasoneringen beskrives som en "leopard".

Ronny Andersen oplyser, at det er rent teknisk, at løven bliver beskrevet som en ”leopard”, idet den vender ansigtet fremad - en af heraldikkens finurligheder. 

 

Sidst ændret: 11. January 2016
« forrige top næste »

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de |